Pivovarna LOO-BLAH-NAH

Smo domača pivovarna iz prestolnice, kjer s strastjo in znanjem ustvarjamo kakovostna kraft piva iz skrbno izbranih naravnih sestavin.

Zgodba se začne v letu 2015, ko sta se ljubitelja kraft piva in prijatelja Miha Šnuderl in Igor Lazar spoznala z Domnom Srebotom in s pivi, ki so nastajala v njegovi doma narejeni 100-litrski (brutalno rustikalni) pivovarni. Ljubezen do svojega piva, ki jo je kazal Domen, je Miho in Igorja tako navdušila, da sta ga povabila v skupni projekt in v začetku leta 2016 so skupaj zagnali pivovarno. Tako se je rodilo LOO-BLAH-NAH pivo, ki želi biti drugačno, sveže in pitno, predvsem pa narejeno iz čim več domačih sestavin. Domen Srebot, največkrat nagrajeni domači pivovar (homebrewer) v Sloveniji, skrbi, da se ta želja redno uresničuje.

Prva piva so začela nastajati aprila 2016 v črnomaljskem Vizirju, a se je pivovarna že kmalu preselila na svoje, v ljubljanske Črnuče, kjer danes stoji moderna, 2000 litrska varilnica, z letno proizvodno kapaciteto 2000 hektolitrov. Jeseni 2019 se je tam odprla tudi točilnica, v kateri lahko piva znamke LOO-BLAH-NAH pijete tako rekoč pri izviru.

Ekipa danes šteje osem zaposlenih, ponudba piv pa se je razširila in trenutno obsega sedem stalnih stilov: American IPA, Pale Ale, English Ale, Gold Ale, Porter, Belgian Quadrupel in Cider. Tem se mimogrede pridružijo še sezonska ter specialna piva iz serije BTW: Summer Wheat, Apricot Ale, Gummy Bear Ale, Chocolate Porter, Belgian Dubbel, Peach Ale in druga, vsake toliko pa jim Domen doda še kakšno posebej funky eksperimentalno različico.

Za raznolikost okusov uporabljamo kar petnajst vrst slada in pet različnih kvasov. Med temi je tudi naš lastni, hišni kvas, ki ga uporabljamo za piva angleških stilov (English Ale, Porter in Gold Ale). Izbor hmelja je odvisen od stila piva – za bolj moderne stile kot sta Pale Ale ali IPA uporabljamo predvsem ameriške in novozelandske hmelje, za tradicionalne stile kot sta English Ale ali Porter pa predvsem hmelj kmetije Bosnar v Savinjski dolini. Vodo, ki jo predhodno obdelamo, pridobivamo iz ljubljanskega vodovoda. Rezultat so kraft piva, ki so prejela že nekaj nagrad:

  • -GASTexpo PIVO LETA 2018: Belgian Quadrupel Barrel Aged, 2. mesto
  • -GATSexpo PIVO LETA 2019: Belgian Quadrupel, 3. mesto
  • -najboljša slovenska kraft pivovarna po izboru bralcev Nedela v letu 2019

Ekipa Pivovarne LOO-BLAH-NAH

Domen Srebot, glavni pivovar

Jernej Čuk, pomočnik glavnega pivovarja

Tomaž Vončina, vodja prodaje

Teo Zega, vodja Točilnice LOO-BLAH-NAH

Matt Penko, oblikovalec

Miha Šnuderl, so-direktor

Igor Lazar, so-direktor